Organska trpeza

Organska trpeza

Da li ste se nekada zapitali šta se nalazi u hrani koju jedete? Da li ste razmišljali o tome kako je gajena, da li je prskana pesticidima, kakav put je prešla kako bi stigla do vas? Ako želite da dobijete odgovore na ova pitanja a da se ujedno kvalitetno hranite, rješenje se krije u organskoj hrani.

Najbolji način da otkrijete neku zemlju jeste da probate njene specijalitete. Iz tog razloga vam donosimo ovaj jednostavni vodič za posjetu Trebinju, a sve što vam je potrebno su dobra volja i apetit.

Hercegovinu naprosto morate iskusiti. Tradicionalan način pripreme hrane u ovom krševitom podneblju je prilično spor i često se smatra monotonim i mučnim. No, u Trebinju se hrana priprema s ljubavlju i polako i upravo je to ono što joj daje posebnu draž.

Med

Legenda kaže kako je Zeus rođen u pećini u kojoj su ga pčele hranile medom. Rimski pjesnik Vergilije pčele je zvao daškom života. U Trebinju je ovo za mnoge način života. Proizvodnja meda je zasigurno jedan od načina za održivi razvoj u ovom podneblju. Hercegovina je dom više od 100 različitih vrsta endemskog bilja. Možete ga brati ukoliko to želite, no pčele su se potrudile da nam ga nude kao svoj med. U Trebinju imate priliku probati med, kao i ponijeti ga sa sobom kući, te naučiti o pčelama i načinu na koji prave med.

Sir škripavac

Škripavac je naziv posebnog sira karakterističnog za ovo podneblje. Kako mu i samo ime govori – škripavac škripi pod zubima dok ga jedete. Ne samo da objedovanje čini zabavnim, nego vam daje i posebnu senzaciju dok jedete. Ovaj ukusni, lagani bijeli sir se pravi po starom receptu od nepasteriziranog mlijeka krava koje se hrane istim onim biljem od kojeg pčele prave med.

Grah poljak

Ovo je jelo zaista posebno. Ovaj grah možete jesti i u restoranima, ali je najbolje probati ga u domaćinstvima na selima gdje se i uzgaja, te ga konzumirati sa svježim mladim lukom iz bašte.